Weerpresentator

Solliciteer nu

Weerpresentator

Na bijna 25 jaar neemt weericoon Gerrit Hiemstra afscheid en ontstaat de unieke situatie dat de NOS op zoek gaat naar een nieuwe weerpresentator. Heb jij passie voor het weer, praat je er graag over en kan je dit verhaal goed vertellen, reageer dan vooral en doe mee aan onze screentest!(Hilversum | 28 uur per week)

Wie wij zijn

De NOS is één van de grootste nieuwsorganisaties van Nederland. Iedere dag, 24/7 bieden wij onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen. We bedienen vele platforms en hebben een groot en gevarieerd publiek. We willen herkenbaar, betrouwbaar en toegankelijk zijn. Het nieuws is vanzelfsprekend niet compleet zonder het weer. Goede meteorologen, met kennis van zaken zijn onmisbaar voor een nieuwsorganisatie als de NOS. En door toenemende weersextremen mede veroorzaakt door klimaatverandering is hun expertise relevanter dan ooit.

Wat we doen

Het team van NOS-weerpresentatoren bestaat uit vier mensen en valt onder de hoofdredactie van Nieuws. Je werkplek is vooral op de nieuwsvloer, soms buiten op locatie en vanzelfsprekend ben je regelmatig te vinden in de radio en tv-studio’s van de NOS. Jouw weerpresentaties bereiken op al onze platformen vrijwel dagelijks miljoenen kijkers en luisteraars.

Als weerpresentator heb je een bijzondere plek op de nieuwsvloer van de NOS. Te midden van journalisten, regisseurs, presentatoren en producers run jij je eigen winkel. Door je kennis van meteorologie, computermodellen en systemen ben jij dé expert op jouw terrein. Je weet welke data relevant is om betrouwbare verwachtingen te kunnen doen. Je analyseert, selecteert en herkent wat de rode draad van je verhaal van die dag moet zijn. Als geen ander weet je ook dat het weer regelmatig vraagt om extra uitleg en dat extremen in binnen- en buitenland zich soms redelijk onverwacht aankondigen. 

Het is voor jou geen probleem om zelfstandig te werken, maar je bent geen solist. Samenwerken bij de NOS is essentieel. Tijdens je werk heb je met veel verschillende collega's te maken. Van de jeugdjournaalredactie, tot het radio1 journaal, van de regisseur, vormgever tot cameraman/vrouw. Jouw manier van communiceren is open en constructief, naar je collega’s en je publiek. Met een toegankelijke en energieke presentatie stijl weet je mensen aan je te binden.

Je werkzaamheden zijn gevarieerd, maar kennen door alle vaste presentatie momenten ook een duidelijke structuur. Op de dagen dat jij werkt, zijn de collega weermensen er doorgaans niet. Dat betekent niet dat er geen contact is. Via app of ingeplande meetings overleggen jullie regelmatig over het vak, aanpak en werkafspraken. Meestal begin je om 13uur op redactie in Hilversum, waarna je aan de slag gaat met het vaststellen van het weeroverzicht van vandaag, morgen en de komende dagen. Je bereidt presentaties voor en schrijft weerteksten voor programma's zoals Nieuwsuur en het Jeugdjournaal. In de loop van de middag ga je langs de visagie en maak je opnames voor radio en tv. Om 18uur ben je live in het journaal te zien. Tot slot presenteer je ook het weer in het 20uur journaal, nog altijd het best bekeken onderdeel van het programma. 

Wat je gaat doen

 • Je bent hét aanspreekpunt op het gebied van weernieuws 
 • Je verzamelt, analyseert en presenteert weergegevens, vat het samen en zet dit om in duidelijke, goed te begrijpen grafieken/tabellen
 • Je maakt van cijfers een goed lopend en boeiend verhaal
 • Je presenteert weerberichten vanuit de studio of op locatie voor radio/tv/online
 • Je duidt en geeft context bij weerfenomenen en/of gebeurtenissen
 • Je geeft, wanneer nodig, updates over ernstig/uitzonderlijk weer op diverse platforms 

Wat je brengt

 • Academische opleiding in Meteorologie
 • Ervaring met en kennis van MS Office
 • Vermogen om onder druk en strakke deadlines te werken
 • Een toegankelijke verhalenverteller in beeld
 • Een sterke teamspeler met een positieve houding
 • Affiniteit met nieuws en journalistieke storytelling
 • Affiniteit met klimatologie
 • Interesse in techniek en design op het gebied van weerdata is een pre

De NOS is er voor iedereen. Wij zetten ons in voor een werkomgeving waar ruimte is voor verschillen, waar je het beste uit jezelf kunt halen en waarin iedereen zich thuis voelt. We streven naar een team dat de diversiteit weerspiegelt van de samenleving waarbinnen we actief zijn en vanuit verschillende perspectieven naar onze producten kijkt. Kandidaten die de diversiteit van ons team vergroten moedigen we aan om te solliciteren.

Wat we bieden

 • Een energieke en interessante werkplek
 • Alle ruimte om te leren en je te ontwikkelen via onze NOS Academie.
 • Een mixed team van talent, kennis, ervaring en achtergrond.
 • Informele en open werksfeer
 • Een bruto maandsalaris van max Euro 5284 bij 36 uur. Dit is conform schaal H van de cao van het omroeppersoneel. Inschaling hangt af van je ervaring. 
 • Daarnaast ontvang je 8% vakantietoeslag en 6% eindejaarsuitkering.
 • Ruim vijf weken vakantie, ook bij een 28-urige werkweek. 
 • Een goede pensioenregeling en een bijdrage aan je zorgverzekering.
 • Een bijdrage in je reiskosten, een treinstation op loopafstand en een gratis parkeerplek voor de deur.

Enthousiast geworden?

Reageer dan snel. Solliciteren kan tot en met zondag 11 juni 2023 via onderstaande link. Upload je cv + brief en vertel in een motivatievideo van max 1 minuut waarom je als weerpresentator bij de NOS wilt werken. Voeg een linkje van je motivatievideo toe aan het sollicitatieformulier.

Als je inhoudelijke vragen hebt over deze vacature, neem dan contact op met talentscout Tamara Seur: tamara.seur@nos.nl

Deze procedure bestaat uit twee rondes: De eerste ronde is een screentest en korte kennismaking. Deze staan gepland op woensdag 14 en donderdag 15 juni 2023. De tweede ronde bestaat uit een 2e screentest en een langer inhoudelijk gesprek. Dat doen we een week later op donderdag 22 juni. Wij willen de nieuwe collega graag uiterlijk per 1 september verwelkomen.